Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Hamburg

Hamburg történet

Hamburg, Németország, Történet

Hamburg története

Hamburg, Németország, Történet

Hamburg Németország második legnagyobb városa, és önálló városállamként az Európai Unio legnagyobb olyan városa, amely nem egy tagállam fővárosa. 1,8 milliós lakosságával Európa harmadik legnagyobb kikötővárosa, ezért hívják Németországban a Világ Kapujának.

A mai Hamburg létrejötte a IX. századi Hammaburg erőd felépítésével kezdődött, majd körülötte egyre inkább nőtt a város. 1066-ban szláv törzsek törtek a városra, az épületeket felégették, a lakosokat megölték. Ezt követően több évtizedes függetlenségért tartó harc kezdődött.

1189-ben a keresztes háborúhoz nyújtott segítségért cserébe Barbarossa Frigyes szabadságlevelet adott a városnak, amely a mai napig a hamburgi gazdaság alapjait képezi.

A harminc éves háború alatt Hamburg hanyatlásnak indult, és ennek csak a 18. században szakadt vége. A napóleoni háborúk alatt Hamburg jelentősége kikötője miatt felértékelődött, és francia csapatok szállták meg. A városállam Poroszország szövetségese lett, bár 1866-ban a Habsburg-porosz béke a város semlegességét írta elő.

A XIX. században egyesülő Németországban Hamburg kikötőjének köszönhetően kulcsszerepet kapott. A betelepülő családok miatt a lakossága 1914-re elérte az 1 milliót.

Az I. világháború jelentős hamburgi emberáldozatot eredményezet, a városban éhinség és betegség maradt utána. A II. világháborúban az ipari létesítmények és kikötő miatt a bombázások első számú célpontja volt. Az épületek nagy része megrongálódott és rengetegen meghaltak.

1945-re Hamburg romokban hevert. A helyreállítási munkálatok már az 1950-es években megkezdődtek. Mára újra Hamburgból bonyolódik a közép-európai országok tengerentúli kereskedelmének jelentős része.

Forrás: Wikipédia

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!